Anodsering

Anodisering kan sammenlignes med dannelsen af rust på jern. Akkurat som jern beskytter sig ved at danne rust, beskytter aluminium sig ved at oxidere.

Anbringer man rå aluminium udenfor, vil luft og ilt gå i forbindelse med aluminiummet og danne en tynd belægning af aluminiumsoxid på ca. 0,2 my. Den naturlige oxidering, som foregår i ubeskyttede og ukontrollerede omgivelser, vil gøre aluminium gråsort og trist at se på.
 
Anodiseringsmetoden er en efterligning af aluminiummets naturlige beskyttelsesproces, men i processen foregår oxideringen hurtigt, i rene omgivelser og fuldt kontrolleret. Processen medfører, at den beskyttende overflade bliver mere lysægte, tykkere og stærkere. Det beskyttende lag er ca. 100 gange tykkere og derfor mere slidstærk sammenlignet med den naturlige proces. Samtidig er det korrosionsbestandig, smudsafvisende og elektrisk isolerende.
 

Struktur og farve

Ved anodisering bevares indtrykket af metal, og overfladen får en smuk glans med dybde i farven. Da anodiseringslaget er gennemsigtigt, er det muligt at give overfladen struktur eller indfarvning, som gør overfladen interessant at kigge på. Den hyppigst anvendte farve er N1 naturanodisering.

Nedenstående farver er kun vejledende, og de vil se en smule anderledes ud på aluminium. Det er derfor muligt at rekvirere en prøve i den farve, som menes at være den ønskede.

Der vil blive farveforskelle mellem forskellige aluminiumslegeringer, og der vil være forskel fra plader til profiler.
Solatek A/S | CVR: 33 95 21 55 | Markskellet 4, Bønnerup Strand, DK-8585 Glesborg  | Tlf.: +45 86 99 88 28 | info@solatek.dk